Prehlásenie o prístupnosti

Vytvorenie novej oficiálnej internetovej stránky KNIŽNICA RUŽINOV bolo motivované snahou o dodržiavanie štandardov pre informačné systémy verejnej správy. Internetová stránka KNIŽNICA RUŽINOV sa snaží spĺňať štandardy podľa zákona č. 275/2006 Z. z. o informačných systémoch verejnej správy a štandardy pre prístupnosť webu dané Výnosom Ministerstva financií Slovenskej republiky o štandardoch pre informačné systémy verejnej správy.

Prípadné nezrovnalosti s výnosom sú spôsobené snahou poskytnúť lepšiu informovanosť občanov o činnosti samosprávy, prípadne je zverejnený materiál v stave upravovania podľa štandardov. KNIŽNICA RUŽINOV si je vedomá nedodržania štandardov v niektorých častiach stránky, kde zverejňuje dokumenty doručené obci klasickou poštou (napr. verejné vyhlášky). Ide o dokumenty, ktoré KNIŽNICA RUŽINOV netvorí ani nepripomienkuje a nemá k dispozícii zdroj príslušných textov v elektronickej forme, preto zverejňuje informáciu v jedinej dostupnej forme ako naskenované texty.

Kaskádové štýly je možné vypnúť pomocou odkazu „Textová verzia“. Grafickú verziu je možné jednoducho zapnúť odkazom v textovej verzii webových stránok. Oficiálna internetová stránka KNIŽNICA RUŽINOV spĺňa zásady prístupnosti podľa metodiky Blind Friendly, W3C HTML a WBC CSS. 

Pre zjednodušenie ovládania stránok sú definované klávesové skratky (access key) a to následovne:

            5 - Preskočiť navigáciu

            1 - Úvodná strana

            2 - Aktuality

            3 - Mapa stránok

            4 - Vyhľadávanie

            0 - Klávesové skratky

 

Použitie klávesových skratiek je závislé od použitého prehliadača.

            Internet Explorer: ALT+ znak a enter |

            Mozilla Firefox: ALT+SHIFT+znak

            Google Chrome ALT+znak (staršie verzie mali blokované AccessKey)

            Opera: SHIFT+ESC+ písmeno (v opere klávesové skratky nefungujú spoľahlivo)

pre operačný systém OSX platí skratka CRTL+Option+znak.